W mojej wspaniałej rodzinie nie brakuje miłośników buraków. Jednak u nas kończy się na ćwikłach lub barszczu. Dlatego dziś zrobimy coś innego.
Składniki:
2 szklanki mąki
3 żółtka
1/2 szklanki soku z buraków
3 duże buraki
60 g koziego sera
sól do smaku
m tarce . Pokroić buraki w połowie lub trzecie ( co będzie pasować ) , a następnie ruszt . Przełącz się na ostrze do krojenia. Dodaj łyżkę lub dwie wody, następnie impulsów , dopóki wszystko nie jest drobno posiekane . Po tym czasie buraki obieramy i ścieramy na tarce. Odciskamy nadmiar soku. I mieszamy buraki z rozdrobnionym serem kozim i solą.
Ciasto wyrabiamy z mąki, żółtek i soku z buraków. Aż będzie jednolite i giętkie. Jeżeli będzie za twarde dodajemy do niego odrobinę wody. Rozwałkujemy ciasto na dwa płaty. Układamy w równych odstępach nadzienie następnie przykrywamy płatem i sklejamy koło nadzienia. I wykrajmy serduszka albo inne wzory. Gotujemy w osolonej wodzie podobnie jak pierogi
Wyglądają pięknie! 🙂
Są przeeeepiękne 🙂
Prześliczne te buraczane serduszka, pyszne musiały być 🙂