Szlachecki mazurek

Składniki: 

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 paczki masła
  • 12 dkg cukru pudru
  • 5 żółtek na twardo
  • żółtko
  • 10 migdałów
  • olejek cytrynowy
  • sól

Glazura:

  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki kwasu cytrynowego

Sposób przygotowania:

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy posiekane migdały, ugotowane 5 żółtek przetartych przez sitko oraz żółtko surowe, całość miksujemy. Dodajemy mąkę, odrobinę soli, olejek cytrynowy i wyrabiamy ciasto. Odstawić na godzinę. Odkrajemy 1/3  pozostałe ciasto rozwałkowujemy i układamy do formy wysmarowanej masłem. Z odciętej części ciasta formujemy cienkie wałeczki, układamy je na powierzchni ciasta, tak aby powstała kratka, smarujemy to roztrzepanym białkiem. Pieczemy na złoty kolor w 160C przez 30 minut. Gdy ciasto ostygnie, w kratkę kładziemy wiśniową konfiturę. W garnku łączymy wszystkie składniki na glazurę, chwilę gotujemy a następnie odstawiamy do ostygnięcia i polewamy nim ciasto.

IMAG0347

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s