Ogrodowe łowy

Składniki:

Ciasto:

  1. 200 g mąki pszennej + mąka do podsypywania stolnicy
  2. 2 jajka
  3. szczypta soli
  4. kilka łyżek zimnej wody
  5. 1 jajko

Nadzienie:

  1. 1 dynia o wadze ok. 1 kg
  2. 1 średnia cebula, drobno pokrojona
  3. 3 łyżki masła
  4. 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  5. 50 g drobno startego sera
  6. sól i pieprz do smaku
  7. 1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki i 1 łyżka drobno pokrojonego świeżego koperku
  8. 1 jajko

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i roztrzepane jajka. Połączyć składniki ręką, dolewając ok. 3 łyżki zimnej wody.
Mąkę mieszamy z solą i jajkiem. Następnie wszytko ugniatamy w między czasie dolewając około 3 łyzek wody. Ciasto ma być elastyczne więc czeka nas trochę pracy 🙂
Po długiej żmudnej pracy zawijamy ciasto w folie i odkładamy do czasu zrobienia farszu.
Dynię najpierw myjemy osuszamy i kroimy na małe kawałeczki. Oczywiście odrzucamy wnętrze z pestkami i zdrewniałe części . Na blasze do pieczenia układamy dynie i lekko posypujemy ją sola. Pieczemy przez 55 minut w temp. 200C. Podczas pieczenia cebulę szklimy na 3 łyżkach masła. Z pieczonej dyni oddzielamy skórkę i ją wyrzucamy.
Resztę dodajemy do podsmażonej cebulki z czosnkiem..Miksujemy to wszystko na krem i dodajemy do tego ser, natkę pietruszki, koperek i przyprawy do smaku.  na koniec dodajemy jedno jajko.
Ciasto na makaron wałkujemy na bardzo cienkie placki mniej niz 1mm grubości.  Następnie kładziemy nadzienie dyniowe w trzech rzędach. Następnie nadładamy na siebie drugi koniec ciasta i sklejamy ciasto. Nożemy dzielimy pierożki. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody na około 10 minut.
Teraz wszystko zależy od was jak podacie 🙂 Ja postanowiłam trochę powariować to znaczy udało mi się znaleźć moją ulubiona roślinę czyli miechunkę i dodałam ją do sałatki z ravioli. Trochę pomidorów, rukoli, sałaty lodowej i ogórków z łyżeczką oleju lnianego i wychodzi coś ciekawego 🙂 OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Advertisements

2 uwagi do wpisu “Ogrodowe łowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s