Oponka na oponke

Składniki:

  1. 500g sera półtłustego
  2. 500g mąki pszennej
  3. 100g cukru
  4. 2 łyżeczki cukru waniliowego
  5. 4 żółtka
  6. 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
  7. 250ml kwaśnej śmietany
  8. 1 łyżeczka octu
  9. tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Ser albo przeciskamy przez praskę lub rozdrabniamy widelce. Mąkę mieszamy z serem, cukrem, żółtkami, sodą, octem  i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na posypaną mąką desce na grubość ok. 1-1,5cm. Z ciasta wykrawamy  szklanką kółka. Kolejno na środku wykrawamy małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem możemy ponownie zagnieść i od nowa wycinać oponki lub je usmażyć. Smażymy  na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron, na złoty kolor.

 

9856786

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s