Frykasy

Składniki

  1. 1 kg ziemniaków
  2. 1,5 szklanki oleju rzepakowego
  3. sól

 

Sposób przygotowania:

Pokrojone ziemniaki wrzucamy na kilka minut do świeżo zagotowanej gorącej wody z dodatkiem łyżki cukru. Rozgrzewamy mocno olej może być patelnia lub garnek 😉 Wyjmujemy ziemniaki z wody i osuszamy je dokładnie przy pomocy papierowego ręcznika. Wkładamy je do oleju. Czekamy chwilę, do momentu aż frytki wypłyną na powierzchnię i wyjmujemy je.  Czekamy kilka chwil aż tłuszcz ponownie nagrzeje się do wysokiej temperatury.  Teraz czas na drugi etap smażenia – wkładamy ziemniaki z powrotem do patelni/garnka z gorącym olejem i smażymy do uzyskania złotego koloru. Gotowe frytki przekładamy do naczynia wyłożonego papierowym ręcznikiem. 857835

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s