Tarta a la Carbonara

Niedzielna nuda zamieniona w  coś fajnego .

A wszystko przez pomysł na tartę .

W zasadzie na 3 tarty;)

Zrobienie tego zajeło mi niecałą godzinę 😀

Składniki:

Ciasto :

– 350g mąki krupczatki

-150g masła

– 1 jajko

-szczypta soli

Dodatki:

– kilka plastrów bekonu

– 1 średnia cebula

-3 ząbki czaosnku

– 5-6 pieczarek

– żółty ser , może być w typie parmezanu

– 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Przed zrobieniem czegokolwiek warto wyjąć masło z lodówki aby lekko ogrzało się.

Już lekko ciepłe masło dodajemy do mąki i jajka , lekko solimy i zarabiamy aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Pieczarki myjemy i kroimy w plastry .

Cebulę i czosnek pokroiłem w talarki.

Gotowe ciasto wałkujemy na około pół centymetra grubości , układamy na blaszce i wstawimy na 5-7 minut do piekarnika.

Aż się zezłości  jak Stoch 😀

Przypieczone ciasto wyjmujemy , smarujemy śmietaną, posypujemy serem i układamy dodatki wg uznania 😉

Na koniec posypujemy jeszcze odrobiną sera i wkładamy do piekarnika na około 15-20 minut , do momentu aż wszystko ładnie zbrązowieje 😉  .

I gotowe 😀

Powodzenia 😀

IMG_1906

P.S. : Niestety nie miałem dobrej blaszki na tartę 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s