Początek meksyku

Udałam się do sklepu w celu kupienia tortilli jednak informacje zawarte w skłądzie mnie zniechęciły i wróciłam do domu jedynie z płatkami owsianymi.

Składniki:

  1. 2 szklanki mąki pszennej lub owsianej.
  2. 1/2 łyżeczki soli
  3. 2 łyżeczki masła
  4. 2/3 szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy , dodajemy sól, masło. Wodę stopniowo dodajemy do mąki, miksujemy. Z połączonych składników formujemy kulę i  przykrywamy  folią a następnie odstawiamy na 1,5 godziny. Ciasto dzielimy na równe części, formujemy z  nich kulki w dłoniach. Kolejno rozwałkowujemy ciasto na cieniutkie placki o średnicy około 18 cm. Placki smażymy na rozgrzanej, suchej patelni. Po 30 sekundach smażenia, gdy tortilla wypełni się pęcherzami powietrza i pokryje się brązowymi plamkami, przewracamy ją na drugą stronę i smazymy przez kolejne 30 sekund. Tortilla napuszy się jeszcze bardziej i znów pokryje się brązowymi plamkami, tym razem z drugiej strony.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Początek meksyku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s