Wspomnienie młodości

Jako, iz niebawem zbliża się sesja (tak jeszcze jestem w miarę młoda) ogólnie moje wyczyny kulinarne ostatnimi czasy ograniczyły się do gotowania jajek i żelek z kawą.

A mianowicie ostatnio szukałam zdjęć do projektu i w czeluściach komputera znalazłam zdjęcie swojego tortu na 19 urodziny…

Składniki:

  1. 150 g biszkoptów
  2. 100 g masła
  3. 1 kg serka waniliowego homogenizowanego
  4. 20 g żelatyny
  5. 1/2 szklanki gorącej wody
  6. 2 galaretki owocowe
  7. Mrożonka malin i owoców leśnych.
Sposób przygotowania:
Biszkopty kruszymy do szklanej miski, masło rozpuszczamy i zalewamy nim pokruszone biszkopty. Dokładnie wszystko mieszamy i następnie przesypujemy do tortownicy . Ugniatamy  by nasz biszkoptowy spód dokładnie przylegał do formy.
Serki waniliowe przekładamy do miski, żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i chwilę studzimy. Gdy będzie letnia przelewamy ją do serków miksując jednocześnie, tak by żelatyna dobrze się rozprowadziła po całej masie. Serek przekładamy do tortownicy i wkładamy do lodówki na parę godzin. Gdy ser stężeje kładziemy na wierzch rozmrożone owoce. Przygotowujemy jedną galaretkę według przepisu gdy nam przestygnie delikatnie wylewamy na wierzch sernika i ponownie wkładamy do lodówki. Sernik przechowujemy w lodówce i serwujemy schłodzony.
100_4235
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s