Pierś faszerowana borowikami i ogórkiem z sosem z Żubrówką

To będzie ciekawy wpis.

Jako pierwszy mój został sfilmowany w momencie jak przygotowań 😉

Jak tylko ogarnę film i będzie nadawał do publikacji  się to będzie go można tutaj obejrzeć ;))

Pozdrawiam

R 😉

Składniki 🙂

– Pierś drobiowa

– 40 g suszonych borowików

– jeden duży ogórek kiszony ( kwaszony jak kto woli 😉

– 50 ml Żubrówki

– 100 g masła

– Ząbek czosnku

– Łyżka miodu

– Łyżka musztardy

-Zioła prowansalskie

-Sól i pieprz

– Olej słonecznikowy

Na początku trzeba zrobić 2 rzeczy 😉

Namoczyć borowiki ( 2-3 godziny moczenia wystarczą ) i zrobić marynatę do piersi z ząbka czosnku, odrobimy soli i pieprzu, miodu , ziół prowansalskich oraz musztardy. Całość łączymy ze sobą i dodajemy 3 łyżki oleju słonecznikowego.  Potem dodajemy umyta pierś ( nalezy ją przekroić wzdłuż oraz lekko rozbić dłonią 😉 moczymy w marynacie i  odstawiamy na 2 godzinki do macerowania  😉

Po tym czasie można działać .

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy połowę masła , dodajemy odciśnięte i pokrojone borowiki wraz z pokrojonym ogórkiem 😉

Można też dodać już w tym momencie odrobinę alkoholu 😉

Smażymy kilka minut aż ogórek lekko zmięknie.

Płyn który pozostanie na patelni posłuży jako baza do sosu 😉

Pierś układamy na pergaminie a na niej cały farsz . I jeszcze raz polewamy łyżką marynaty i zawijamy.

Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut .

Sos z pieczenia dodajemy do płynu na patelni i dodajemy resztę masła oraz Żubrówkę. Czekamy aż alkohol odparuje i  redukujemy sos  aż zrobi się gesty 😛  .

Całość można podać z pieczonymi ziemniakami 😉

IMG_1726

Advertisements

2 uwagi do wpisu “Pierś faszerowana borowikami i ogórkiem z sosem z Żubrówką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s