Ciemne kokoski czyli ciastka na każdą okazję

Początek listopada to czas wyjątkowy.

Chwila wewnętrznej zadumy,  spokoju oraz spotkań…

Czasem więc przydaje się coś słodkiego do kawy 🙂

Składniki :

– 200 gram masła

– 300 g mąki pszennej około 2 szklanki

-150 gram cukru pudru lub kryształu 😉

– 200 gram wiórków kokosowych

– 50 g kakao

– 50 ml mleka lub więcej jeśli trzeba 😉

Na początku należy uprażyć wiórki kokosowe na patelni, tak 2-3 minuty a następnie dodać do nich pokrojone masło. Taki zabieg ma wydostać z wiórków więcej aromatu.  Gdy masło się rozpuści trzeba przez kilka minut smażyć całość odstawić do wystygnięcia. Następnie przesiewamy  3/4 mąki z kakaem oraz cukrem a po chwili  dodajemy wiórki z masłem. Całość powinna wyjść lekko sypka. Następnie dodajemy wody a potem pozostałą mąkę .  Ta reszta mąki ma posłużyć zagęszczeniu ciasta gdyby było zbyt rzadkie 😉 Po wyrobieniu odstawiamy do lodówki na 20 minut.  Po tym czasie wałkujemy i bawimy się w różne kształty 😉  Ja akurat zrobiłem proste okrągłe 😛 Układamy na  blaszce z pergaminem i pieczemy od 20 do 30 minut w zależności od grubości ciasta 😉 Temperatura 180 stopni

Ja wykończyłem już gotowe ciastka cukrem pudrem i gotowe 🙂

IMG_1745

Reklamy

5 uwag do wpisu “Ciemne kokoski czyli ciastka na każdą okazję

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s