Gruszki na zimę

Składniki:

  1. 5 kg gruszek
  2. 2 litry wody
  3. 0,5 litra octu
  4. 1 kg cukru
  5. kilka goździków
  6. kawałek kory cynamonu

 

Sposób przygotowania :

Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Wkładamy do zimnej wody z kilkoma łyżkami soku z cytryny. Dzięki temu zabiegowi gruszki nie ściemnieją.Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, na wrzącą wrzucamy kawałki gruszek i gotujemy aż staną się szkliste. Gorące, osączone gruszki przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików. Zalewę ponownie zagotowujemy i gorącą zalewamy gruszki, uważając by do słoika nie dostały się goździki . Słoiki od razu zakręcamy. Odstawiamy do wystudzenia.

 

grusza

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s