Czekoladowo-żurawinowe

Składniki:

  1. 1 kostka margaryny
  2. szklanka wody
  3. 1,5 szklanki cukru
  4. 5 łyżek kakao
  5. 2 szklanki mąki
  6. 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  7. 4 jajka
  8. 6 gruszek
  9. opakowanie żurawiny

Sposób przygotowania:

Margarynę, wodę, cukier i kakao gotujemy . Zdejmujemy z ognia i studzimy . Do zimnej masy dodajemy żółtka i mieszamy . Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy i mieszamy .Białka ubijamy na sztywno i delikatnie wmieszujemy do ciasta.Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 25 cm wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Z gruszek wydrążamy gniazda nasienne, obieramy ze skórki i wypełniamy otwory suszoną żurawiną.Układamy gruszki wypełnione żurawiną. Pieczemy około 70 min w 170 st .

Czeko

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s