Zielone sakiewki z Tzatzykami

Kolejny weekend minął.

I przyszła jesień.

Ale to chyba najlepszy czas na kulinarne inspiracje i pomysły.

Nie mając żadnego przepisu, spróbowałem zrobić sakiewki z ciasta francuskiego z feta, szpinakiem oraz łososiem z dodatkiem moich tzatzyków.

W miedzy czasie wyszły mi także rogaliki, kwadraty i inne takie formy 😀

Świeże , tuz po wyjęciu z piekarnika były bardzo dobre ale jeszcze lepsze były następnego dnia 🙂

 

Tzatzyki:

– 1 jogurt typ grecki

-3 ząbki czosnku lub więcej wg uznania 😉

-1/3 ogórka

-1 łyżka octu winnego

– 1-2 łyżeczki soli

Ogórek trzeba zetrzeć na tarce i odcisnąć. Czosnek obrać i  zetrzeć na drobnych oczkach . całość łączymy z jogurtem, octem i solą.

Odstawiamy do lodówki. Najlepsze są po 1 dniu 😉

 

Sakiewki z fetą, szpinakiem i łososiem.

– ciasto francuskie kupiłem gotowe 😛

– 300 g szpinaku

-150 g filetu z łososia

-125 g sera typ feta

– 2 ząbki czosnku

– łyżka masła

-sól i pierz do smaku

 

Szpinak płuczemy i kroimy w paski. Na rozgrzanej patelni smażymy na maśle szpinak z tartym czosnkiem, po chwili dodajemy drobno pokrojonego łososia a następnie pokruszoną fetę. Można też dodać koperek 😉 jeśli się lubi 😉

Tak przyrządzony szpinak nakładamy na ciasto 😉

Ciasto francuskie kroimy w szerokie paski a potem w kwadraty 😉  Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie rogi i wyjdą ładne sakiewki 😉

Pieczemy w 220 stopniach około 8-10 minut 😉

Tuż przed końcem pieczenia dodałem odrobinę żółtego sera 😉

I gotowe 😀

 

 

Miłego tworzenia 🙂

IMG_1450

 

 

 

Advertisements

3 uwagi do wpisu “Zielone sakiewki z Tzatzykami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s