Flaki po bułgarsku

Składniki:

  1. 1kg gotowanych flaków cielęcych
  2. cebula
  3. strąk czerwonej papryki
  4. 3 łyżki masła
  5. 2 łyżki mąki
  6. 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  7. 5-6 szklanek bulionu wołowego
  8. 1/2łyżeczki majeranku
  9. liść laurowy
  10. 1-2 ząbki czosnku
  11. 5 dag startego żółtego sera
  12. łyżeczka soli
  13. pieprz
 Sposób przygotowania:

Obrana cebulę kroimy w kosteczkę. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne a miąższ myjemy i kroimy w cienkie paski. DO rondla dajemy masło, na którym szklimy cebulę nastepnie dodajemy  paprykę i chwile smażymy, po czym oprószamy mąką i mieszając  wlewamy przecier pomidorowy wymieszany z 2-3 łyżkami wody. Do gęstego sosu wkładamy pokrojone flaki wraz z liściem laurowym i wlewamy bulion. Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 30 min. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Obrany czosnek rozgniatamy i posypujemy nim zupę i startym serem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Flaki po bułgarsku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s