Węgierskie kluski

Pierwszy raz spotkałam się z takim połączeniem na Węgrzech podczas wakacji. Jest to idealny dodatek do mięsa w panierce.

Składniki:

  1. 2 jajka
  2. 4 łyżki mąki
  3. 2 łyżki wody
  4. 150g sera
  5. pół posiekanej cebuli
  6. bazylia
  7. łyżeczka oleju
  8. oregano
  9. sól
  10. pieprz
  11. szczypiorek

Sposób przygotowania:

Do garnuszka wbijamy jajka. Dodajemy do nich cztery łyżki mąki oraz dwie łyżki wody i troszkę soli do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy widelcem, na gładka masę. Jesli będzie taka potrzeba to dodajemy wody lub mąki, aby ciasto miało lejącą, ale niezbyt rzadka konsystencję. Do gotującej wody wlewamy cieniutkim strumieniem ciasto zataczając łyżką kółka. Gotujemy aż do wypłynięcia. następnie odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy ciasto będzie już chłodne należy je pokroić na mniejsze kawałki.  Rozgrzewamy patelnie z olejem a następnie wrzucamy drobno posiekaną cebulę i kluski. Następnie dodajemy rozdrobniony biały ser i smażymy maksymalnie  2 minuty. Doprawiamy  do smaku. Do dekoracji można użyć szczypiorku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Węgierskie kluski

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s