Ciasto ryżowe

Składniki:

  1. 700 ml mleka
  2. 150 g ryżu
  3. otarta skórka z 1 pomarańczy, umytej i sparzonej
  4. otarta skórka z 1 cytryny, umytej i sparzonej
  5. 100 g cukru
  6. 1 cukier wanilinowy
  7. 3 jaja

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy na mleku z skórkami z cytryny i pomarańczy. Dla mnie to żaden problem jednak musimy pamiętac o rozgotowaniu ryżu. Nie może on być sypki ani al’dente.

Do wystudzonego ryżu dodajemy cukier, cukier wanilinowy i 3 żółtka. Całość delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Białka z 3 jaj ubijamy na sztywną pianę.Formę wykładamy papierem do pieczenia. Do ryżu dodajemy ubite białko, mieszamy delikatnie w celu połączenia składników. Całą masę przekładamy do formy do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170°C w piekarniku.

 

997846_194685457352889_903435943_o

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Ciasto ryżowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s