Pieprzne herbatniki

Są to herbatniki bardzo popularne w Chorwacji zwłaszcza w okresie Bożego Narodzenia. Jednakże moja gospodyni tam uwielbia te ciastka i ma ich w domu zawsze pełny słoiczek.  Powiedziała nam ,że uwielbia je z dodatkiem fig. Nie wiem ,jednak na pewno spróbuje jak znajdę u nas świeże figi 🙂

Składniki:

  1. 2 szklanki mąki
  2. 100 g masła
  3. 1 jajko i 1 żółtko
  4. 5 łyżek miodu
  5. łyżeczka cynamonu
  6. szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  7. szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

 W misce mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Przygotowane dzielimy na kawałki, zawijamy w folie i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Następnie wałkiem rozwałkowujemy ciasto na placki grubości ok 1/2 centymetra, wykrawamy ciastka o pożądanych przez nas kształtach. Ciastka układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Reklamy

2 uwagi do wpisu “Pieprzne herbatniki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s