Zakalec na walizkach

Wreszcie po długim okresie oczekiwania, mogę w końcu wyciągnąć z otchłani mojego domu walizki i wyruszyć w wymarzoną siną dal J

Zważając na to, że jest to okres wielkich planów, zastanawiania się, jaką sukienkę powinno się wybrać, marzeniach o pięknej opaleniźnie i rozmyślaniu o pewnej osobie… Wtedy wystarczy chwila nieuwagi by zapomnieć o jakimś składaniu albo dodać jakiegoś za dużo, co w rezultacie powoduje postanie „zakalca”. No i co z tym fantem zrobić? Przecież nie można wyrzucać jedzenia…

Postanowiłam, zatem zrobić recykling owego zakalca 🙂

Składniki:

  1. Jeden piękny zakalec najlepiej czysty.
  2. 250g sera mascarpone
  3. 2 jajka
  4. 2 łyżki cukru trzcinowego
  5. 100g masła
  6. Laska wanilii

 

Sposób przygotowania:

Ciasto musimy pokroić na drobne kawałki a następnie wysuszyć w piekarniku. Tak samo jak suszy się chleb do bułki tartej. Suszymy to w około 100C przez 15 minut. Po tym czasie zostawiamy na chwilę do ostygnięcia, po czym mielimy. Powstała nam ciastowa bułka tarta. Teraz do owego „ciasta” dodajemy masło i ugniatamy. Wysypujemy ciasto na blasze wysmarowanej masłem. I zapiekamy przez 10 minut w 150C. Gdy ciasto będzie stygło możemy zrobić masę. Oddzielamy żółtka od białek. Następnie ubijamy żółtka z cukrem i wanilią. Gdy żółtka zwiększą swoją objętość dodajemy sera mascarpone. W drugim naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do żółtkowej masy.  Nakładamy na ciasto i odstawiamy na około 3 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto dekorujemy naszymi ukochanymi owocami 🙂 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Życzę wszystkim udanych wypieków a także niezapomnianych wakacji 🙂

Także tym miłym akcentem kończę pierwszy sezon 🙂

 

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Zakalec na walizkach

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s