Ajerkoniakowe muffiny

Składniki na muffiny
 

  1. 2 jajka
  2. 1 szklanka mleka
  3.  łyżkę cukru waniliowego
  4. 200 g masła
  5.  2 szklanki mąki
  6.  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  7.  1 szklanka cukru

krem:
 

  1. 200 ml ajerkoniaku
  2. 500 ml śmietany 36%
  3. 3 łyżeczki żelatyny
  4. opakowanie cukru waniliowego+ laska wanilii 

 

Sposób przygotowania:

Masło roztopić, wystudzić. Roztrzepać z mlekiem, jajkami i aromatem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cukier. Wymieszać składniki suche i mokre – krótko, tylko do połączenia składników. Piec w 180 stopniach 15-20 minut. Studzić na kratce. Żelatynę dokładnie rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody, wymieszać z ajerkoniakiem. Śmietanę ubić z cukrem, dodać do ajerkoniaku, dokładnie wymieszać. Za pomocą szprycy dekorować wystudzone muffiny.

DSC06155 copy_filtered

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Ajerkoniakowe muffiny

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s