Budyń żurawinowy

Składniki:

  1. 0,5l mleka
  2. garść suszonej żurawiny
  3. łyżeczka cukru
  4. 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  5. 3 łyżki mąki pszennej
  6. łyżeczka mąki kukurydzianej *
  7. płatki owsiane (lub inne ulubione)
  8. kardamon, cynamon

 

Sposób przygotowania:

450ml mleka gotujemy z posiekaną żurawiną. W kubku pozostałe mleko mieszamy z mąką ziemniaczaną, kukurydzianą, pszenną i cukrem. (Najlepiej jest najpierw zmieszać mąki a potem zalać je mlekiem).  Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy przygotowaną mieszankę i ciągle mieszamy. Doprawiamy i odstawiamy z ognia gdy budyń zgęstnieje. Płatki owsiane zalewamy odrobiną wrzątku  odstawiamy na 2 minuty. Podajemy z płatkami owsianymi na dnie naszego naczynia.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advertisements

2 uwagi do wpisu “Budyń żurawinowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s