Naleśniki pod kwiatem

Wreszcie przyszła wiosna, więc teraz każdy jej element chcę mieć blisko siebie.

Zawsze kusiło mnie by gotować z użyciem kwiatów. Jednak samo ich zebranie było dla mnie trudne. Nie tylko przez pająki które powodują u mnie paniczny lęk ,ale także przez niszczenie natury. Udało mi się przełamać swoje opory i ot zrobiłam sos borówkowo-fiołkowy.

Na początku musimy zrobić syrop fiłkowy:

Składniki:

  1. około 20 dkg kwiatu fiołka
  2. 1 l wody
  3. około 60 dkg cukru
  4. sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Fiołki zalać wrzącą wodą, przykryć ściereczką i odstawić na kilka godzin. Odlać sok i przecedzić oraz zważyć. Odważyć tyle cukru, ile waży wywar z fiołków i dodać do soku. Dodać sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu około pół godziny. Gorący sok przelać do butelek i szczelnie zakręcić.

Gdy mamy już gotowy syrop możemy przystapić teraz do zrobienia sosu

Składniki:

  1. 300g borówek
  2. 4 łyżki śmietany/ jogurtu naturalnego
  3. 2 łyżki syropu fiołkowego
  4. odrobina wody

Sposób przygotowania:

Borówki zagotowujemy  z niewielką ilością wody na średnim ogniu. Dodajemy do tego syrop i miksujemy blenderem. Odstawiamy z ognia i dodajemy sparzoną śmietanę lub jogurt naturalny (do śmietany dodajemy odrobinę ciepłego sosu aby po dodaniu nam się nie zważyła). Ja podałam go z naleśnikami z serem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Naleśniki pod kwiatem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s