Szafranowy kurczak

Składniki

  1. 6 filetów z kurczaka
  2. 2 łyżeczki cynamonu
  3. 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
  4. 4 ząbki czosnku
  5. 2 duże cebule
  6. szafran
  7. miód

Sposób przygotowania:
Składniki marynaty mieszamy z sokiem z cytryny, aż utworzą pastę. Mięso układamy w misce. Marynatą starannie pokrywamy kawałki kurczaka, następnie obracamy je i smarujemy drugą stronę. Kurczaka przykrywamy folią i odstawiamy na pół godziny. Rozgrzewamy teflonową patelnię, wrzucamy kurczaka. Po pół minucie smażenia obracamy kawałki na drugą stronę. Do mięsa dorzucamy grubo posiekane cebule. Łyżeczkę szafranu zalewamy czterema łyżkami gorącej wody i odstawiamy na 10 minut. Gdy cebula zmięknie wlewamy wodę z szafranem, polewamy kurczaka kilkoma łyżkami miodu i gotujemy na małym ogniu dalsze 5 minut, by potrawa się zgęściła. Podajemy ją z pikantnym puree z ziemniaków i pasternaku.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s