Risotto ze szpinakiem

SKŁADNIKI:

  1. 3/4 szklanki ryżu
  2. około 0,5 litra bulionu
  3. 3 łyżki drobno pokrojonej cebuli
  4. ząbek czosnku
  5. 3 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów z oliwy
  6. pół szklanki świeżego szpinaku
  7. 2 spore łyżki masła

Sposób przygotowania:

Bulion zagotować i zostawić na minimalnym ogniu, aby nie stygł. W głębokiej patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną cebulę i starty czosnek. Chwilę przesmażyć. Następnie dodać ryż i dokładnie wymieszać, aby cały oblepił się masłem. Całość zalać chochelką gorącego bulionu, wymieszać i poczekać, aż ryż wchłonie cały bulion. Tę czynność należy powtarzać, dodając zawsze tylko jedną chochlę czy filiżankę bulionu, aż ryż wchłonie cały bulion. Kiedy ryż jest już al dente, dodać szpinak pokrojony w paski i suszone pomidory i wszystko dokładnie wymieszać.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s