Orzechowy kurczak

Składniki

  1. 2 l bulionu
  2. 2 papryki
  3. 2 cebule szalotki
  4. 6 ząbków czosnku
  5. 1 puszka pomidorów razem z sosem
  6. 200 g kaszy jęczmiennej dużej
  7. 3 kopiaste łyżki masła orzechowego
  8. garść rozdrobnionych orzechów ziemnych
  9. 2 duże piersi z kurczaka
  10. przyprawy: pieprz, sól, ostra papryka, chilli.

Sposób przygotowania :
Cebulę kroimy w cienkie plasterki, paprykę w kostkę, czosnek wyciskamy. Smażymy cebulę i paprykę z odrobiną soli. Gdy cebula się zeszkli, dokładamy czosnek, smażmy razem przez chwilę  i zalewamy wszystko pomidorami z puszki. Pozwalamy aby sos się zagotował, zostawiamy na średnim ogniu na 5 min i dolewamy ciepły bulion. Dodajemy kaszę jęczmienną  i gotujemy razem przez około 20- 25 minut, tak aby kasza zmiękła i wypiła część bulionu. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. W tym czasie kurczaka przyprawiamy i obsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej strony. Przekładamy do brytfanki do pieczenia. Do sosu dodajemy 3 duże łyżki masła orzechowego i orzechów. Mieszamy, gotujemy sos jeszcze 2 min, dodajemy przyprawy do smaku i przelewamy sos do brytfanki. Pokrywamy piersi kurczaka dokładnie sosem, tak aby mięso znalazło się pod kaszą. Pieczemy od 35 do 45 minut.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s