Włoski sos

Składniki:

  1. 2 ząbki czosnku
  2. 1 łyżeczka cukru
  3. 3 gałązki oregano (lub suszone)
  4. 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  5. 2 gałązki tymianku (lub suszone)
  6. 3 gałązki bazylii (lub suszone )
  7. 2 łyżeczki soli
  8. ocet winny
  9. ¾ szklanki oliwy z oliwek
  10. 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Zioła umyć, osuszyć i drobno posiekać. Czosnek obrać i posiekać. Do małego słoika (0.25 l) wlać oliwę z oliwek. Dodać posiekane zioła, czosnek, sól, pieprz, oraz cukier. Dopełnić słoik octem winnym i 2 łyżeczkami wody.  Zakręcić i wymieszać.

Jako łagodniejszą wersję robię z jogurtem naturalnym, wtedy sos jest bez oliwy z oliwek i octu.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Włoski sos

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s