Fondaty z niespodzianką

Składniki:

  1. 100 g masła
  2. szczypta soli
  3. 150 g gorzkiej czekolady
  4. 4 jajka
  5. 125 g cukru pudru
  6. 2 łyżki mąki pszennej
  7. skórka otarta z 1 pomarańczy
  8. 6-8 kosteczek  czekolady

Sposób przygotowania:
Masło z czekoladą oraz szczyptą soli rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć ze sobą składniki, ostudzić. Jajka ubić na puszystą pianę, dodając cukier, dalej ubijać do puszystości. Dodać masę czekoladową,i dokładnie wymieszać, delikatnie, dodać przesianą mąkę , skórkę z pomarańczy, wymieszać. Foremki wysmaruj grubo masłem, dno wyłóż papierem do pieczenia.Nałóż masę do każdej kokilki do 3/4 wysokości. Do każdej kokilki włóż po kostce  czekolady lekko wciskając je do środka. Odstaw do schłodzenia na ok godzinę do lodówki. Następnie piecz w 180 stopniach przez ok. 12-15 minut. Fond anty jedz prosto z ceramicznej foremki lub przewróć na talerzyk lekko opukując dno, ściągnij papier do pieczenia z z czubka fond anta i podawaj z lodami.

274542_580

url

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Fondaty z niespodzianką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s