Dakłas

Składniki:

Dakłas orzechowy:

  1. 100 g białka
  2. 100 g cukru
  3. 200 g orzechów włoskich

Krem kawowy:

  1. 2 jajka
  2. 50 g cukru pudru
  3. 250 g serka mascarpone
  4. 100 g bitej śmietany
  5. 2 płatki żelatyny
  6. 1/2 łyżeczki kawy

Sposób przygotowania:

Białko ubić z cukrem na sztywną pianę, orzechy włoskie rozdrobnić, a następnie połączyć z ubitymi białkami.
Na papierze cukierniczym narysować kółka, łyżką ułożyć na nich bezę, a następnie piec 10-15 minut w temperaturze 150ºC.
Po upieczeniu wystudzić. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie.
Jajka utrzeć z cukrem, dodać serek mascarpone i kawę.
Całość wymieszać, a następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i ubitą śmietanę.
Dno tortownicy wyłożyć papierem cukierniczym, tortownicę wypełnić przygotowaną masą i odstawić na 4 godziny do lodówki.
Zastygnięty krem ułożyć na krążku bezy, przykryć drugim krążkiem i podawać.img2847lq

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s