Pyzate

Składniki:

  1. 1 kg ziemniaków
  2. szklanka mąki pszennej (20 dag)
  3. 2 jajka
  4. opakowanie szpinaku
  5. gałka muszkatołowa
  6. sól pieprz
  7. śmietana

Sposób przygotowania:
Ziemniaki myję i obieram. Gotuję do całkowitej miękkości Ziemniaki przeciskam prze praskę, lub bardzo dokładnie ugniatam tłuczkiem – nie wolno ich rozdrabniać za pomocą malaksera lub miksera.
Do masy dodaję mąkę, sól i jajka. Szybko zagniatam jednolite ciasto.
Na oprószonej mąką stolnicy formuję z ciasta wałki o średnicy około 4 cm, następnie kroję je na kawałki o długości 3 cm i formuję z nich okrągłe placuszki. Aby łatwo było w nie zawijać farsz, lekko posypuję je mąką.Na każdym placuszku kładę porcję farszu. Ja zrobiłam farsz szpinakowy. Czyli mrożony szpinak doprawiłam solą pieprzem czosnkiem i gałką muszkatołową no i odrobiną śmietany-dokładnie łyżeczkę.  Placuszek zawijam, formując zgrabna kulkę.
Pyzy wkładam do dużego garnka z osolonym wrzątkiem. Gotuję przez 3 minuty do momentu wypłynięcia ich na wierzch. Nie wkładam jednorazowo więcej niż jedną warstwę.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Pyzate

  1. mniam, mniam ..
    jak kazda poznanska pyra uwielbiam wszystko co z ziemniakow…tylko to troche pracochlonne, niestety nie mam cierpliwosci mojej swietej pamieci babci a szkoda bo coreczka tez powinna sprobowac tych smakolykow 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s