Wiedeński szyk

Składniki

  1. pół kostki margaryny
  2. 1 jajko
  3. Pół szkanki cukru
  4. 0,5 kg mąki
  5. łyżeczka proszku do pieczenia
  6. 2 opakowania sera-2 kg
  7. 1 i 0,5 margaryny
  8. 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  9. 12 jajek
  10. budyń waniliowy
  11. pół szklanki kaszy mannej

Sposób przygotowania :

Pół kostki margaryny, jajko, pół kilo mąki, pół szklanki cukru i łyżeczki proszku do pieczenia zagniatamy na gładkie ciasto.

Pozostała margaryna (1,5 kostki)  utrzeć z żółtkami i cukier. Nastepnie do tej masy dodajemy ser, mąkę, budyń i znów wymieszać. Odłożone białka ubijamy na sztywną masę a następnie delikatnie dodajemy ją do masy serowej.

Na wcześniej podpieczone  ciasto wlewamy  masę serową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez około godzinę.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

5 uwag do wpisu “Wiedeński szyk

  1. W jednym z lokali w Krynicy Zdrój zapragnęłam spróbować tego cuda, nastawiona na pyszny smak a całkowicie się rozczarowałam…

    Nie ma to jak własnoręcznie przygotowane pyszności! Aż zachciało mi się sernika! 😉

    • Ja w Chałupach jadłam przepyszny sernik. Do masy dodawało się białej czekolady i spód też miał jakieś dodatki (jednak jeszcze nie odkryłam jakie) i wszystko było polane musem malinowym. 🙂

    • Musiał być pyszny!
      Ja w Krynicy nie takiego smaku oczekiwałam, nie był zły… ale to nie to co powinno być.

      A w którym miejscu w Chałupach jeśli mogę wiedzieć? 😉 Chętnie wypróbuję jak będę w wakacje. Bywam tam co roku.

    • Już wiem gdzie 😉 Byłam tam, ale na soczku. Na pewno spróbuję sernik następnym razem!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s