Zawijasy

Składniki:

  1. 1 kg mąki
  2. 250 g margaryny
  3. łyżka oleju
  4. 4 łyżki cukru
  5. 30g drożdży
  6. 1 jajko
  7. pół szklanki mleka
  8. szczypta soli
  9. mak
  10. rodzynki

Sposób przygotowania:

Najpierw przygrzewamy mleko ,aby było lekko ciepłe i w  nim rozpuszczamy drożdże i cukier. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy jajko, margarynę, olej i zagniatamy. Gdy ciasto będzie lekko zwarte dodajemy do niego mleko i szczyptę soli. Wszystko wyrabiamy na jednolita masę. Ciasto kroimy na 3 części i odkładamy na jakieś 15 minut aby lekko wyrosło.

Po tym czasie, wałkujemy ciasto na płat przypominający prostokąt i smarujemy go makiem i posypujemy rodzynkami po czym ściśle zwijamy. Powstały rulon kroimy na talarki o grubości 2 cm. Możemy posmarować wierzch ciasteczek roztrzepanym białkiem ,aby miały piękny złoty kolor. Pieczemy przez około 10-15 minut w temperaturze 180C. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s