Pierniczki

Składniki:

  1. 2 szklanki mąki
  2. 5 łyżek miodu
  3. 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  4. 1/2 torebki przyprawy piernikowej
  5. 1 opakowanie cukru waniliowego
  6. 1 średnie jajko
  7. około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać. Następnie należy dodać  sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie – masło i jedno jajko.
Dolewać  stopniowo  mleka i zagniatać zagniatać ręką ciasto aż będzie gładkie.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki, złączyć resztki ciasta w kulkę, ponownie rozwałkować i wyciąć pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 – 3 cm od siebie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s