Miodownik

Składniki:

 

  1. 2 jajka
  2. 25 dag margaryny
  3. szklanka miodu
  4. 3 ½ szklanki mąki
  5. 2 łyżeczki sody

Sposób przygotowania:

Margarynę, miód  zagotować. Ostudzić. Do masy dodać jajka, mąkę i sodę oczyszczoną. Ciasto wyrobić i podzielić na 3 części. Każdą część ciasta upiec osobno w natłuszczonej formie. Piec ok. 12 minut w temperaturze 160 st.C.

 

Natomiast przełożenie zależy od naszych upodobań. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Można miodownik przełożyć marmoladą lub masą budyniową. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Masa budyniowa:

Składniki:

  1. 1 litr mleka
  2. 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  3. 5 łyżek mąki pszennej
  4. 3 łyzki cukru
  5. łyżka masła
  6. kostka margaryny lub masła
  7. dwie łyżeczki mocnego alkoholu

 

Sposób przygotowania:

Z jednego litra mleka odlewamy trochę do kubka w ,którym wcześniej zmieszaliśmy mąki i cukier. Mleko zagotowujemy i dodajemy masę z mak i łyżkę masła. Wszystko energicznie mieszamy aby podczas gotowania nie powstały grudki. Kiedy budyń zgęstniej odkładamy go to ostygnięcia. W misce miksujemy masło i dodajemy po jednej łyżce budyniu dokładnie mieszając. Uważając aby nie powstały grudki, a także aby masa nie zrobiła się za rzadka. Następnie dodajemy dwie łyżeczki alkoholu i mieszamy. Tak przygotowaną masą przekładamy wcześniej upieczone i wystudzone ciasta.

 

Reklamy

5 uwag do wpisu “Miodownik

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s