Szybka pasta

Składniki:

  1.  makaron wstążki
  2.  4 średnie pomidor
  3.  oliwa z oliwek
  4. 2 piersi z kurczaka
  5.  100g oliwek
  6. zielona papryka
  7. bakłażan
  8.  3 ząbki czosnku
  9.  ser Padano
  10.  bazylia
  11. sól
  12.  pieprz

Sposób przygotowania:

W głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, wyciągamy pestki za pomocą łyżeczki (pestki odkładamy do miski). Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka a następnie bakłażan, dolewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, smażymy przez mniej więcej 5 minut, często mieszając. Pomidory bez skórek kroimy w dużą  kostkę. Czosnek miażdżymy . Solimy bakłażana na patelni. Na patelnię do bakłażana wrzucamy paprykę, pomidory, czosnek, pestki pomidorów. Mieszamy. Doprawiamy niewielką ilością soli i dość dużą ilością pieprzu. Całość dusimy na wolnym ogniu przez mniej więcej 10-15 minut.
Patelnię zestawiamy na najmniejszy palnik.
W garnku zagotowujemy wodę na makaron, dodajemy odrobinę oleju roślinnego i sól. Makaron gotujemy al dente pod przykryciem. Do sosu dodajemy pokrojone w paseczki oliwki i  mieszamy. Dodajemy pół szklanki wody i gotujemy na wolnym ogniu przez mniej więcej 5-10 minut.
Kilkanaście listków bazylii kroimy w paseczki, dodajemy na patelnię. Doprawiamy pieprzem.
Odcedzamy makaron. Na talerz wyciągamy makaron, dodajemy sos, całość posypujemy startym serem padano.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Szybka pasta

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s