zupa wegetariańska

Składniki

  1. 3 łyżki oliwy z oliwek
  2. 3 marchewki, pokrojone w kostkę
  3. 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
  4. 2 cebule, pokrojone w kostkę
  5. 2 l bulionu warzywnego
  6. ½ szklanka brązowego ryżu
  7. ½ szklanki zielonej soczewicy
  8. 1 szklanka mrożonej kukurydzy
  9. 1 szklanka mrożonego groszku
  10. 1 pęczek natki pietruszki, posiekany

Przygotowanie
Wstaw duży garnek na średni ogień i rozgrzej w nim oliwę. Wrzuć marchewkę, selera naciowego i cebulę i podsmaż przez 5 minut, aż zmiękną. Dodaj bulion i delikatnie doprowadź do wrzenia. Dodaj ryż i soczewicę i gotuj na wolnym ogniu jakieś 30 minut, aż zmiękną. W tym momencie możesz od razu dokończyć i podać zupę, albo odstawić ją i dokończyć kilka godzin później, a nawet następnego dnia. Tuż przed podaniem podgrzej zupę i wrzuć kukurydzę, groszek i natkę. Podgrzej, aż warzywa będą ciepłe. Dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s