Mikołajkowe ciastka

Składniki:

  1. biszkopt wcześniej upieczony
  2. kostka margaryny
  3. budyń z 500 l mleka (domowy)
  4. orzechy włoskie
  5. aromat
  6. półtorej łyżki spirytusu zbożowego lub innego alkoholu
  7. 25g mąka
  8. 20g cukru
  9. barwnik, galaretka w rożnych kolorach

Sposób przygotowania:

Biszkopt przekrajemy  na pół i nasączamy lekko spirytusem. Następnie w misce miksujemy pół kostki masła z 10 g cukru. Gdy uzyskamy jednolitą masę dodajemy do tego pojedynczo po łyżce budyniu i miksujemy tak aby nie powstały grudki. Następnie do masy dodajemy aromat i pokruszone orzechy. Wszystko jeszcze raz mieszamy i nasz biszkopt przekładamy  tak przygotowaną  masą. Ciasto odstawiamy na chwilę.

W garnku rozpuszczamy pół kostki masła, dodajemy do tego mąkę, 15g cukru i pół szklanki wody. Wszystkie te składniki mieszamy na wolnym ogniu aż masa się zeszkli. Wtedy zdejmujemy ją z ognia i dzielimy na porcję. Każdą z porcji inaczej barwimy. I wyrabiamy jak ciasto.

Nasz biszkopt kroimy w kostki i dekorujemy cienko zwałkowaną masą plastyczną.20121205_143254-2

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Mikołajkowe ciastka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s