Domowy budyń

Podstawą większości kremów jest budyń. Oczywiście nie taki sklepowy tylko trzeba się trochę namęczyć i samemu go zrobić.

Składniki

  1. 2 łyżki mąki pszennej
  2. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  3. pół łyżki cukru
  4. 250 ml mleka
  5. 2 łyżeczki gorzkiego kakao lub ekstrakt waniliowy

Sposób przygotowania:

Mleko zagotowujemy. W miseczce mieszamy mąkę pszenną i żytnią z cukrem i kakaem lub wanilią i dodajemy do tego pół szklanki mleka. Mieszamy to w gładką masę. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy do niego naszą bazę i cały czas mieszamy aż go powstania gładkiej gęstej masy.

Tak powstały budyń zostawiamy do ostygnięcia na masę lub podajemy z syropem lub owocami jako niedzielny deser_Olympus Digital Camera

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Domowy budyń

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s