Spaghetti carbonara

Składniki:

  1. 250 g makaronu spaghetti
  2. 100 g boczku w plasterkach
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 2 jajka
  5. 1/2 szklanki śmietany
  6. 1/2 szklanki sera tartego
  7. świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

W miseczce rozkłócić jajka, połączyć ze śmietaną oraz tartym serem. Odstawić.
Boczek w plasterkach pokroić na mniejsze plasterki . Rozgrzać patelnię i podsmażyć na niej boczek, do momentu aż boczek lekko się zrumieni. Dodać  wyciśnięte ząbki czosnku. Podsmażyć jeszcze chwilę i odstawić. W między czasie ugotować makaron w osolonej wodzie na al’dente. Odcedzić i z powrotem przełożyć do garnka. Do makaronu dodać podsmażony boczek, wymieszać. Następnie dodać sos i wymieszać z gorącym makaronem, tak, aby makaron oblepił się sosem. Doprawić czarnym pieprzem .OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Spaghetti carbonara

  1. Też takie robię, ale czasem też przygotowuję oryginalną wersję, czyli bez śmietany. Jajka w niej powinny być prawie surowe (żeby się nie ścięły), więc trzeba je wcześniej odparzyć wrzątkiem. lżejsze wydanie. 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s