Idealny biszkopt

Dzisiaj przepis dla tych ,którzy uważają biszkopt za bardzo trudny do zrobienia.

Jeśli o mnie chodzi to mam jedną zasadę dzięki której biszkopt nigdy nie opada i jest odpowiednio puszysty.

Oto przyjmuje ,że ILE JAJEK TYLE SAMO ŁYŻEK MĄKI + 1.

To może teraz podstawowe składniki na to oto ciasto:

  1. mąka
  2. jajka
  3. cukier
  4. proszek do pieczenia

Sposób przygotowania

Podam przepis na duży biszkopt do którego użyje 8 jajek. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Cukier miksujemy z żółtkami (ja dodaje mało cukru czyli dałam 1,5 łyżki ). Następnie do białek dodajemy po jednej łyżce mąki  (w sumie ma być 9 łyżek )z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka) i delikatnie mieszam następnie dodaje zmiksowane żółtka i znów delikatnie mieszam. Tak przygotowaną masę wlewam do formy i piekę przez ok.45 minut w temperaturze 180C.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Idealny biszkopt

  1. n – liczba jajek
    n+1 – liczba łyżek mąki 😀 zatem:

    (n+(n+1)+1,5*łyżka stołowa cukru+1*łyżka proszku do pieczenia)^do potęgi zmiksowanej/45 min * 180C = Idealny biszkopt 🙂

    Wzór bez sensu, wiem 😛

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s