Tarta Tatin

Dzisiaj zabawa z przepisem Pascala na tartę tatin. szczerze jeszcze nigdy nie robiłam ciasta odwróconego do góry nogami. Cóż mieszając karmel pomrukiwałam sobie pod nosem ,że powinnam była jednak wybrać strudla według Okrasy. Jednak teraz tego nie żałuję. Jest smaczne choć ja bym dodała mniej cukru. wszystko zależy od jabłek. Ja akurat miałam soczyste i słodkie.

Moje dzieło 😀

SKŁADNIKI:

CIASTO:
• 200 g mąki pszennej (typ 450) plus odrobina mąki do posypania blatu
• 20 g cukru
• szczypta soli
• 100 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego na kosteczkę
• 1 żółtko
• 2 łyżki wody
JABŁKA:
• 6 dużych soczystych jabłek, obranych i pozbawionych gniazd nasiennych
• 150 g masła, pokrojonego na mniejsze kawałki
• 150 g cukru
• 4 gałki lodów (śmietankowo-waniliowych)
• ½ łyżeczki lub 3 szczypty, lub 10 g cynamonu w proszku
• 16 listków mięty do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
Do miski miksera wsypujemy 200 g mąki pszennej, 20 g cukru, szczyptę soli, dodajemy 100 g masła w
temperaturze pokojowej, wcześniej pokrojonego na małą kosteczkę i 1 żółtko. Ciasto ucieramy za
pomocą miksera. W trakcie mieszania dodajemy do ciasta 2 łyżki wody. Miksujemy do momentu, aż
ciasto zacznie odklejać się od brzegów miski miksera. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy
do lodówki na mniej więcej 30 minut.
Posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto.
JABŁKA: Obrane jabłka kroimy na ćwiartki, delikatnie wycinamy gniazda nasienne, następnie każdą
ćwiartkę kroimy jeszcze na pół.
Do metalowej foremki wsypujemy 150 g masła i 150 g cukru, podgrzewamy w celu uzyskania karmelu
(cukier rozpuszczamy równomiernie, cały czas mieszamy, uważając, żeby karmel się nie przypalił).
Zdejmujemy foremkę z ognia, czekamy chwilę aż zawartość stężeje. W foremce układamy pierwszą
warstwę jabłek (w jednym kierunku, tworząc wachlarz z kawałków jabłek), którą następnie
posypujemy częścią przygotowanego cynamonu. Układamy drugą warstwę jabłek, posypujemy całość
resztą cynamonu. Nakładamy pokrywkę na foremkę.
Całość podgrzewamy, czekamy, aż karmel na dnie foremki zacznie się pienić i pokryje wszystkie
jabłka. Podduszamy przez mniej więcej 5 minut.
Rozwałkowane ciasto nakładamy na foremkę z jabłkami. Zbyt długie brzegi zawijamy do środka. Na
wierzchu ciasta, na środku, robimy niewielką dziurkę.
Foremkę z ciastem wkładamy na mniej więcej 25 minut do piekarnika, na dolną kratkę .
Po upieczeniu czekamy chwilę, aż ciasto się ostudzi. Za pomocą noża odklejamy brzegi ciasta od
foremki. Bierzemy duży talerz, foremkę obracamy i delikatnie wysuwamy z niej tartę.
Po wystygnięciu tarty, kroimy ją na kawałki.
Kawałki tarty podajemy z lodami śmietankowymi, całość przystrajamy kilkoma listkami mięty.

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Tarta Tatin

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s