Kebab

Co raz bardziej zastanawia mnie czemu budki ,które sprzedają kebaby stały się takie popularne. Pewnie to przez cenę. Ale czemu wolimy się truć za „małe” pieniądze niż samemu chwilę pobawić się w kuchni. Gwarantuję że własnoręcznie zrobiona potrawa będzie smaczniejsza a także zdrowsza. Przecież nasz sos czosnkowy będzie prawdziwy a nie sztuczny jaki jest w tych butkach. Przecież tam nawet nie ma granulowanego czosnku !_945545

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Więc po co jeść coś takiego-

Składniki:

  1. pół litra mleka,
  2. łyżeczka soli,
  3. 5 dkg masła,
  4. 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  5. około pół kg mąki

Mleko podgrzewamy z masłem, aż masło się rozpuści. Do ciepłego mleka z masłem dodajemy sól i proszek do pieczenia. Dodajemy stopniowo mąkę mieszając aż powstanie dosyć gęste ciasto. Dokładnie wyrabiamy – ciasto powinno być gładkie i elastyczne . Formujemy kulę i zostawiamy na około 30 min. przykrytą ściereczką. Kulę dzielimy na 12 równych części i formujemy z nich kulki. Każdą kulkę wałkujemy cienko i smażymy na mocno rozgrzanej suchej patelni ok. 20 sekund z każdej strony.

Składniki:

  1. 2 piersi z kurczaka
  2. 3 ząbki czosnku
  3. 4 łyżki jogurtu naturalnego
  4. 1,5 łyżki majonezu
  5. 3 pomidory
  6. sałata pekińska
  7. ogórek
  8. papryka
  9. sól, pieprz, czosnek, przyprawa do gyros

Najpierw pokrój piersi z kurczaka w kosteczkę następnie przypraw solą, pieprzem i odrobiną przyprawy do gyros i jeśli lubisz ostrą kuchnię to łyżeczką chilli. Następnie pokrój wszystkie warzywa. W miseczce zmieszaj jogurt naturalny i majonez z drobno posiekanym czosnkiem, czosnkiem granulowanym, solą i przyprawą do gyros.

Uprzednio zrobione tortille (które zawinięte w folię mogą spokojnie przetrzymać tydzień w lodówce) podgrzej na patelni. Połóż na nie warzywa, mięso i polej to sosem czosnkowym.

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Kebab

  1. Proponowałbym pokroić piersi z kurczaka, a następnie zanurzyć je w „zalewie” składającej się głównie z: oliwy z oliwek, wyciśniętego czosnku, marynaty weekendowej, lub marynaty do kebaba według uznania chili. Zostawmy mięso w tej zalewie na jakiś czas, wtedy mięso „nasiąka” niczym gąbka i ma aromat. Kto się nie boi niech spróbuje 😀

  2. Co do tortilli hmm trzeba zrobić „zaczyn” do ciasta, składający się głównie z: oleju, cukru, drożdży, mlek lub wody, soli do tego oczywiście mąka. Wszystko razem mieszamy i czekamy aż ciasto trochę „podrośnie”. Następnie robimy kulkę i cienko rozwałkowujemy, wkładamy do pieca o temp. Ok 300C na dosłownie minutę, przy tym odwracając, i mamy tortillę. Później mięso, plus warzywa sos zawijamy i kebab jak nic Tak mniej więcej w skrócie, nie znam proporcji więc ich nie podam.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s