Calzone

Jest to przepis dla osób które tak samo jak ja nie lubi lepić malutkich pierogów.
Ciasto jednak różni się trochę od tradycyjnego na nasze polskie pierogi.
Składniki na ciasto:
 -500 g mąki pszennej,
 – 20 ml mleka,
 –  1 łyżkę soli,
 –  2 łyżki drożdży,
 –  2 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób wykonania
  1. Ze świeżych drożdży należy przygotować rozczyn.
  2. Mąkę trzeba przesiać i dodać soli, a następnie wlać do niej rozczyn.
  3. Składniki połączyć z mlekiem i oliwą z oliwek.
  4. Ciasto ugniatać tak długo aż powstanie zwarta masa, bez grudek. Następnie naoliwić, przykryć je ściereczką i odstawić, żeby wyrosło.
  5. Ponownie wyrobić ciasto, a następie podzielić na kilka części, uformować kulę i rozwałkować.
  6. Do tak przygotowanych płatów ciasta nanosimy nadzienie, a następnie składamy je na pół i formujemy brzegi według własnego pomysłu, podobnie jak robimy to w przypadku pierogów.
  7. Gotowe calzone układamy na blasze posmarowanej margaryną i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni na około pół godziny.
Farsz do calzone nie jest jednoznacznie ustalony. ja najbardziej lubię ze szpinakiem. Może to być także sos do spaghetti z żółtym serem, lub po prostu warzywa: pomidory, papryka, cukinia, cebula, czosnek z jogurtem naturalnym.  Może to być także  w stylu hawajskim, czyli na bazie ananasów, pikantny z papryczkami chili czy farsz mięsny składający się z boczku, szynki i kiełbasy. Wybór zależy tylko od Ciebie!
Reklamy

4 uwagi do wpisu “Calzone

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s