Zielona tarta

Składniki na ciasto:
  1. 200 g mąki
  2. 100 g masła
  3. 1 jajko
  4. 3 łyżki wody
  5. 1 łyżeczka soli
  6. łyżka oleju
Składniki na farsz:
  1. 300 g mrożonego szpinaku
  2. 1 duża cebula
  3. 4 duże ząbki czosnku
  4. 50 g  żółtego sera
  5. 3 jajka
  6. sól
  7. świeżo mielony czarny pieprz
  8. gałka muszkatołowa
  9. 3 łyżki masła + trochę do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
  1. Na stolnicę przesiewamy mąkę z solą.
  2. Masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i siekamy dużym nożem, do połączenia się składników
  3. Jajko roztrzepujemy z wodą, dodajemy do ciasta i szybko zagniatamy.
  4. Z ciasta tworzymy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 15-20 minut
  5. Ciasto wyjmujemy na stolnicę i podsypując mąką rozwałkowujemy na wielkość formy.
  6. Ciasto przekładamy do naczynia, lekko dociskamy, nadmiar ciasta obcinamy i formę wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny, aby ciasto porządnie się schłodziło.
  7. Mrożony szpinak rozmrażamy w garnku, na małym ogniu i odparowujemy wodę.
  8. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i razem dodajemy do szpinaku.
  9. Na koniec dodajemy roztrzepane jajka, żółty ser i  mieszamy. Farsz mamy już gotowy.
  10. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  11. Tartę po wyjęciu z lodówki nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut
  12. Po tym czasie nakładamy farsz i pieczemy kolejne 25-30 minut.

 

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Zielona tarta

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s