Sernik inaczej

Potrzebne składniki:

Kruche ciasto:

  1. – 2 szklanki mąki pszennej
  2. – 1/2 szklanki cukru pudru
  3. – 125 g masła
  4. – 1 jajko
  5. – 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  1. – 750 g twarogu do serników
  2. – 1 szklanka cukru
  3. – 4 jajka
  4. – 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  5. – 1 cukier waniliowy

Dodatek:

  1. Kilogram jabłek.

Sposób przyrządzenia:

  1. Ciasto:Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i posiekać nożem, aż do połączenia. Szybko zagnieść i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
    Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do wyścielonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 28 x 35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 – 200ºC przez 15 – 20 minut (na lekko rumiany kolor).
  2. Masa: Białka oddzielić od żółtek. Twaróg z cukrem, budyniem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka N
    Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.
  3. Jabłka obierać i pokroić w plasterki. Następnie położyć je na wcześniej upieczonym cieście.
  4. Ciasto „zalać” masą serową i piec w piekarniku przez około 40 minut w temperaturze 190ºC.
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s