Racuszki

Składniki:

  • 1/2 kg. mąki pszennej
  • 100 g. świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • jajko
  • 500 ml mleka
  • koło 24 jabłek

Sposób przygotowania:

1. W garnku podgrzewamy mleko. Rozpuszczamy w nim cukier, dodajemy drożdże oraz mąkę.
2. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroje na małe kawałki.
3. Do miski wsypujemy mąkę, dodaję mleko z drożdżami i wyrabiamy ciasto. Robimy to przy pomocy miksera. W razie potrzeby dosypujemy trochę mąki lub dodajemy  mleka. Na koniec dodajemy rozdrobnione jabłka, mieszam ponownie
4. Podgrzewamy na patelni olej, nakładamy porcje ciasta i smażymy. Po kilku minutach przekładamy placki na druga stronę.

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Racuszki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s