Leniwce.

Potrzebne składniki:

  1. 0,5 kg białego twarogu
  2. ok. 0,5 kg mąki
  3. 1 jajko
  4. 2 łyżeczki cukru
  5. szczypta soli
  6. 2 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

  1. Na stolnice wykładamy ser i nieco go rozdrabniamy, a następnie rozbijamy na niego jaja.
  2. Na tak przygotowany ser sypiemy około dwie szklanki mąki i zagniatamy ciasto. Gdy ser dokładnie zmiesza się z pierwszą partią mąki, wówczas kolejnymi porcjami dosypujemy pozostałą ilość, kontrolując konsystencję ciasta
  3. Tak przygotowane ciasto dzielimy na części i każdą z nich rolujemy na stolnicy, tak aby powstał długi wałek o średnicy około 3-5 cm. Taki wałek lekko spłaszczamy, można to zrobić ręką, albo na przykład widelcem, wówczas kluski będą miały ozdobny wzorek. Tak przygotowane ciasto tniemy nożem pod kątem na małe romby. Wielkość zależy od naszych upodobań, niektórzy robią kluseczki 3 na 3, a inni 6 na 6.
  4. W ten sposób przygotowane kluski wrzucamy na osolony wrzątek na 10 do 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aby nie przywarły do dna, a następnie odcedzamy.
  5. Kluski można omaścić masłem lub bułką tartą.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s