Gołąbki czy gołębie czyli gruchanie w kuchni

Potrzebne składniki:

  1. 1 kg mielonej wieprzowiny np schabu.
  2. 2-3 szklanki ryżu
  3. 2-3 szklanki kaszy jęczmiennej
  4. 2 cebule (drobno pokrojona)
  5. ok. 1 l wywaru warzywnego, drobiowego lub drobiowo-warzywnego
  6. kapusta
  7. 2 łyżki klarowanego  masła
  8. 1 łyżeczka papryki  w proszku
  9. 1-2 łyżeczki pieprzu  czosnkowego
  10. sól, czosnek

 


Sposób przyrządzeni:

  1. Ryż zalewamy wrzątkiem w garnku (woda powinna wystawać ok. 3 cm ponad powierzchnię ryżu), dosypujemy 1 łyżeczkę soli i gotujemy pod przykryciem na sypko, na niewielkim ogniu, aż odparuje.
  2. Kasze jęczmienną przyrządzamy tak samo jak ryż.
  3. Cebulę szklimy na małym ogniu na klarowanym maśle.
  4. Liście kapusty sparzamy wrzątkiem i zanurzamy po kilka sztuk aż zmiękną na tyle, żeby można było zawijać w nie farsz.
  5.  Z liści usuwamy zgrubienia za pomocą noża.
  6. W misce mieszamy ugotowany, lekko ostudzony ryż i kasze jęczmienną , mielone mięso, zeszkloną cebulę i przyprawy na farsz.
  7.  Układamy farsz na środku każdego liścia kapusty, ściskamy ręką w kształt grubego walca i zawijamy gołąbki. Najpierw można zawinąć boki, a następnie rolować kapustę od dołu ku górze. Farsz musi być dobrze zawinięty, żeby nie wypadł z gołąbków podczas gotowania.
  8. Na dnie garnka, w którym będą gotowane gołąbki, układamy kilka liści kapusty. Kładziemy na nich warstwowo gołąbki.
  9. Zalewamy gołąbki wywarem tak, żeby tylko kilka centymetrów górnej warstwy nie było w nim zanurzonych.Gotujemy gołąbki pod przykryciem na średnim ogniu tak, żeby nie wykipiały, przez. ok. 30-45 minut, aż kapusta zmięknie.

 

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Gołąbki czy gołębie czyli gruchanie w kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s