Bazylijskie udka

Dzisiaj prosty i dietetyczny przepis na udka z kurczaka z ryżem.

Potrzebne składniki.

  1. 500 g  udek z kurczaka
  2. 3 pomidory
  3. 2 łyżki jogurtu naturalnego
  4. bazylia
  5. 2 łyżki oliwy z oliwek
  6. czosnek
  7. sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
  2. Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  3. Do miseczki wlewamy ok 2 łyżeczek oliwy z oliwek dodajemy do tego sól,pieprz, bazylie suszoną i świeżo roztarty czosnek.
  4. Tak przygotowaną marynatą smarujemy udka kurczaka i krótko smażymy na patelni aby skórka się zarumieniła.
  5. Ułożyć udka W naczyniu żaroodpornym.
  6. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki.
  7. Następnie miksujemy pomidory z jogurtem naturalnym, solą ,pieprzem i bazylią w blenderze.
  8. Udka kurczaka polać tak przygotowanym sosem i piec przez 30-35 minut.
  9. Podajemy z ryżem lub z ziemniakami.

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Bazylijskie udka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s