Tarta cukiniowa

Składniki na ciasto:
  1. 200 g mąki krupczatki
  2. 100 g zimnego masła
  3. 1 jajko
  4. 3 łyżki zimnej wody
  5. 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
  1. 1 młoda cukinia
  2. pół małej cebuli
  3. 2 ząbki czosnku2 jajka
  4. 4 plasterki sera żółtego
  5. płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  6. sól i pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Na stolnicę przesiewamy mąkę z solą.
  2. Masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i siekamy dużym nożem, do połączenia się składników
  3. Jajko roztrzepujemy z wodą, dodajemy do ciasta i szybko zagniatamy.
  4. Z ciasta tworzymy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 15-20 minut
  5. Ciasto wyjmujemy na stolnicę i podsypując mąką rozwałkowujemy na wielkość formy.
  6. Ciasto przekładamy do naczynia, lekko dociskamy, nadmiar ciasta obcinamy i formę wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny, aby ciasto porządnie się schłodziło.
  7. Cukinie obieramy kroimy na pół i usuwamy miąższ i następnie cukinie ścieramy na tarce.
  8. Na patelni podsmażamy cebulę(wcześniej pokrojoną w piórka ) i czosnek posiatkowany. Do tego dodajemy wcześniej startą cukinię i chwilę smażymy.
  9. Dodajemy ser żółty i jajka.
  10. Farsz doprawiamy do smaku. Następnie przekładamy na wcześniej upieczone ciasto i pieczemy przez 30 minut.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s