Stan wielkiego poruszenia

Obrazek

Czy zdarzyło wam się kiedyś wrócić z wakacji i zastać w lodówce wielkie nic?

Mi właśnie dzisiaj coś takiego się przytrafiło. Z powodu, iż źle się czułam nie miałam siły pójść do sklepu a obiad trzeba zrobić. Więc jedynym moim ratunkiem był zamrażalnik i szafka z przetworami.

Więc przedstawiam przepis na dziś, czyli:

„Schab na trawie”

Potrzebowałam do tego:

  1. 0, 5 kg schabu
  2. 5 łyżek miodu
  3. 1 torebka ryżu
  4. 1 opakowanie szpinaku
  5. 250g mąki
  6. 3 łyżki oliwy z oliwek
  7. 3 łyżki sosu sojowego
  8. Pół cytryny
  9. Sól pieprz papryka ostra gałka muszkatołowa czosnek

A więc do dzieła.

Podczas rozmrażania schabu zrobiłam marynatę. Do naczynia żaroodpornego wlewam sos sojowy, miód i sok z połówki cytryny. Doprawiam marynatę solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki. Mięso kroje w plastry a następnie marynuję w wcześniej przygotowanej marynacie przez ok godzinę.

Teraz czas na chrupki. Do garna dodaje mąkę, olej, pół szklanki wody i oczywiście czosnek i sól. Wszystko razem wyrabiam aż powstanie elastyczne ciasto, które następnie rozwałkowuje i kroje w paski. Tak przygotowane wstawiam do piekarnika nagrzanego na 150 stopni i piekę przez 15 minut.Obrazek

Teraz mięso. Wsadzam do piekarnika na 45 minut do piekarnika i po wyjęciu chrupek nastawiam piekarnik na 200 stopni.

Po 30 minutach zajmę się szpinakiem. Mrożony szpinak wrzucam na patelnie wraz z ryżem i dolewam około pół szklanki wody. Gdy cała woda zostanie wsiąknięta przez ryż, mogę go wtedy doprawić: gałką muszkatołową, czosnkiem, solą i pieprzem. Dla osób, które lubią ostre smaki polecam pieprz kruszony. Ma on o wiele wyraźniejszy smak.Obrazek

I tak oto dotarłam do końca przygody z pustą lodówką.Obrazek

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s